Detail dokumentu

Název:Ze zámoří do Čech
Podnázev:Čokoláda, čaj a káva v raném novověku
Autor: Černý Karel
Typ dokumentu:MONOGRAFIE
Předmětová skupina:Historie
Forma:Pojednání
Anotace:V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část publikace shrnuje, jak se káva, čaj a čokoláda zabydlely v našich zemích. Čtenář se například dozví, kde se našlo nejstarší kávové zrnko v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Amos Komenský, či podle jakých receptů se u nás v baroku vařila čokoláda. Nahlédneme také do širších souvislostí včetně dobových představ o trávení, historie kuchařských knih, zakládání kaváren a zmínek o kofeinových nápojích v umění či literatuře.
Nakladatelství:Academia
Rok vydání:2020
Místo vydání:Praha
ISBN:97--8802003-149-5
Rozsah:496 stran
Formát:20 cm
ID dokumentu:43943
Stav zdroje:od nakladatele
Formát dokumentu: Text
Stav po zpracování:nezalomeno
Kódování:Windows
Archivace:ZIP
Datum zařazení:18.02.2021
Velikost souboru:363.07 KB