Detail dokumentu
Název: | Ze zámoří do Čech |
---|---|
Podnázev: | Čokoláda, čaj a káva v raném novověku |
Autor: |
Černý Karel |
Typ dokumentu: | MONOGRAFIE |
Předmětová skupina: | Historie |
Forma: | Pojednání |
Anotace: | V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část publikace shrnuje, jak se káva, čaj a čokoláda zabydlely v našich zemích. Čtenář se například dozví, kde se našlo nejstarší kávové zrnko v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Amos Komenský, či podle jakých receptů se u nás v baroku vařila čokoláda. Nahlédneme také do širších souvislostí včetně dobových představ o trávení, historie kuchařských knih, zakládání kaváren a zmínek o kofeinových nápojích v umění či literatuře. |
Nakladatelství: | Academia |
Rok vydání: | 2020 |
Místo vydání: | Praha |
ISBN: | 97--8802003-149-5 |
Rozsah: | 496 stran |
Formát: | 20 cm |
ID dokumentu: | 43943 |
Stav zdroje: | od nakladatele |
Formát dokumentu: | Text |
Stav po zpracování: | nezalomeno |
Kódování: | Windows |
Archivace: | ZIP |
Datum zařazení: | 18.02.2021 |
Velikost souboru: | 363.07 KB |