Obzor 9/2024
Jak při pečení brambor pomůže čajová lžička
Šárka KabátováV troubě upečené brambory jsou skvělou přílohou k mnoha pokrmům. Občas se ale stane, že brambory nedopečeme, a místo nadšeného pojídání chutné přílohy řešíme důvod, proč tomu tak je. Máme pro vás jednoduchý trik:
Originální rada funguje
Problém spočívá především v tom, že pokud se rozhodneme pro přípravu brambor vcelku, těžko odhadneme, kdy jsou hotové. Navíc se stává, že máme maso již ugrilované, ale brambory v troubě stále nevypadají tak, jak by měly…
Lžičkový fígl
Je to velmi jednoduché a pečení navíc zkrátíte minimálně o 15-20 minut. Místo doporučované hodiny tak máte za 40 minut hotovo! Celý vtip je v tom, že do každé brambory zapíchnete čajovou lžičku. Ta se rozpálí, a rozvádí teplotu i uvnitř hlízy, čímž vylepší její chuť a zrychlí pečení.
Jak na to?
1. Čtyři větší brambory omyjte a osušte.
2. Středně velký plech si potřete olejem, nebo do něj vložte pečicí papír, a zlehka tukem potřete brambory.
3. Do každé zapíchněte čajovou lžičku držátkem dovnitř.
4. Plech vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečte zhruba 40 minut.
Pokud si chcete opékání ještě víc zkrátit, je možné dát brambory před samotným pečením ještě na pár minut do mikrovlnné trouby. Ovšem pozor – tam lžička v žádném případě nepatří!
A nezapomeňte
Při samotné přípravě brambor je důležité dbát na několik klíčových věcí: První a nejdůležitější je výběr správného druhu brambor. Pro pečení se nejlépe hodí ty pevné, které dobře drží tvar. Pokud jsou brambory příliš velké, můžete je překrojit na polovinu. K dochucení pak nemusíte použít jen sůl a pepř, skvělou součástí pokrmu jsou i čerstvé či sušené bylinky. Zcela určitě i mletá paprika, kmín nebo kari. Místo oleje můžete na potření plechu použít i husí sádlo, brambory získají nejen lahodnější chuť, ale i vůni.
Pečení raných brambor
V současné době jsou tzv. „trendy“ brambory rané. I jejich pečení je snadné:
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Brambory důkladně omyjte a osušte. Loupat je není nutné, protože jejich slupka je tenká a chutná.
3. Pokud jsou brambory větší, nakrájejte je na půlky či čtvrtky. Menší můžete nechat celé.
4. V míse brambory smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a dalším kořením dle vaší chuti. Ujistěte se, že jsou rovnoměrně pokryty.
5. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pak je pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé. Během pečení je můžete jednou nebo dvakrát promíchat, aby se opekly rovnoměrně.
Kořenění a použití tuku
Kořenění je především otázkou individuální chuti. Nebojte se vyzkoušet různé směsi: Přidejte třeba rozmarýn, tymián, sušený česnek nebo papriku, která dodá pikantnější chuť. S tukem se to nemusí přehánět. Stačí, když jím brambory potřete a položíte na pečící papír. To zaručí, že se nebudou na plech lepit a vytvoří krásně křupavou kůrku.
Zdroj: ireceptar.cz