Obzor 10/2024

Zpět

Vlčí hlad: Za nájezdy na ledničku může být volání o pomoc

Daniela Sedláčková

Trpíte někdy intenzivním pocitem hladu a prázdnoty v břiše, který je provázen silnou podrážděností a někdy i naprostou neschopností soustředit se? Tomuto stavu se říká vlčí hlad, protože připomíná naléhavou potřebu potravy, která hladového vlka vyžene i přes jeho plachost z lesa. Příčin může být několik a rozhodně je nelze podceňovat. Zejména lidé s cukrovkou by se měli těchto stavů vyvarovat.
Vlčí hlad není sám o sobě onemocněním. Jde spíše o subjektivní pocit, ke kterému mohou přispívat různé faktory, ať už zdravotní, nebo psychologické. Dopady vlčího hladu ale nejsou potěšující – podobný záchvat totiž většinou končí nekontrolovatelným přejídáním.

Příčiny vlčího hladu
Spouštěčů je několik. Obvykle si za tento stav můžeme sami, protože nevnímáme (nebo vědomě přehlížíme) signály, které nám naše tělo vysílá, když potřebuje doplnit energii. Mezi hlavní příčiny intenzivního pocitu hladu patří:

Dlouhodobé hladovění: Na vině bývají drastické diety s nízkým přísunem kalorií, které mají za následek nedostatečný příjem základních živin.
Hypoglykémie: Pocit vlčího hladu může způsobit i rychlé snížení hladiny cukru v krvi. Tento stav se neomezuje jen na diabetiky, kteří často trpí výkyvy glykémie. Může jít i o následek nedostatečného pokrytí potřeby glukózy po požití určitých léků, opomenutí dávky jídla, vyšší konzumaci alkoholu či při zvýšeném stresu.
Fyziologické potřeby: V některých případech může intenzivní hlad signalizovat skutečnou potřebu těla po výživě – například po větší fyzické aktivitě.
Psychologické faktory: Také emoce mohou hrát svou roli. U některých jedinců se vlčí hlad objevuje jako reakce na stres. Jindy zase mohou být na vině deprese či pocity frustrace, kdy člověk „zajídá“ špatnou náladu a osobní neuspokojení.

Hormon ghrelin v hlavní roli
Ghrelin je často nazýván hormonem hladu. Při jeho zvýšené hladině dochází k vyplavování růstového hormonu. To nám lidem v historii pomáhalo přežít dlouhá období bez potravy a zachovat si všechny základní životní funkce. A pomáhá nám to i dnes.
Tento hormon se tvoří hlavně v žaludku. Nejvyšší hladiny dosahuje, když je žaludek prázdný. V tomto okamžiku vysílá do mozku signál, že je potřeba najíst se. Hormon ghrelin je potřeba udržet na uzdě. Jakmile se totiž jeho hladina zvýší, naše tělo si o jídlo řekne poměrně nevybíravým způsobem. Při tom nás nutí sáhnout po potravinách, které bychom se zdravým rozumem raději vynechali, ať už jsou sladké, slané nebo silně pikantní. Velkým problémem je, že v takové chvíli toho člověk sní podstatně víc, než je zdrávo nebo potřeba. Obvykle to končí vypleněnou ledničkou.

Dopady vlčího hladu
Pojďme si tedy negativní dopady intenzivního hladu shrnout:

Přejídání: Tyto pocity obvykle vedou k nadměrné konzumaci velkého množství potravy ve velmi krátkém čase. To může přetížit trávicí systém a způsobit potíže v podobě nadýmání či pálení žáhy.
Nezdravá strava: Při podobných záchvatech mají lidé tendenci sáhnout po nezdravých potravinách bohatých na cukry a tuky, což má negativní vliv na celkovou kvalitu a vyváženost stravy.
Nepříznivý vliv na hmotnost: Pravidelné nadměrné přejídání se může ve finále projevit zvýšením tělesné hmotnosti až obezitou.
Výkyvy glykémie: Kolísání glykémie může vést k akutním komplikacím. Může se projevit hypoglykémií nebo hyperglykémií. Oba stavy vážně ohrožují zdraví člověka.
Psychické dopady: Střídání hladovění a přejídání se může promítnout do psychického stavu a vyvolat frustrace, které jsou zase spouštěčem vlčího hladu – a nepříjemný koloběh je rázem na světě.

Jak zabránit kolísání ghrelinu?
Je potřeba rozlišovat mezi běžným pocitem hladu a extrémním vlčím hladem. Je důležité poslouchat své tělo a zajistit pravidelný a vyvážený přísun potravy. To se obvykle stává zhruba každé čtyři hodiny.
Proto je nejdůležitější dodržovat určitá pravidla:
Dopřejte si každý den kvalitní snídani.
Neodbývejte jídlo během dne.
Nehltejte – jezte pomalu a pořádně žvýkejte.
Rozdělte si jídlo na menší dávky.
Jezte vícekrát denně.
Vybírejte si kvalitní potraviny, vyřaďte ty s prázdnými kaloriemi.
Nechte se vyšetřit u lékaře, zda se u vás nejedná o příznak cukrovky.
Zařaďte do jídelníčku kořen konjac, který snižuje produkci ghrelinu, potlačuje pocit hladu a přispívá ke snižování hmotnosti.
Při dodržování těchto pravidel budete schopni vyhnout se koloběhu hladu a přejídání, který neprospívá ani zdraví, ani vaší hmotnosti.

(redakčně upraveno, kráceno)
Zdroj: diastyl.cz

Zpět