Obzor 5/2024
Jak správně uvařit vejce?
Když dodržíte pár snadných pravidel, není to žádná věda. Začneme přípravou: při vaření vajec přidejte do vody vždy několik kapek octa, díky tomu nepopraskají a budou se snáze loupat. Také si vejce včas vyndejte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Pak už si stačí vybrat, jestli je uvaříte natvrdo, naměkko, nahniličko nebo si dáte ztracená vejce.Vejce natvrdo
Pokud milujete vajíčka s pevným bílkem i žloutkem, volte variantu natvrdo. Postup je jednoduchý:
1. Vejce vložte do hrnce s vroucí vodou tak, aby byla úplně ponořená.
2. Vařte maximálně 10 minut.
3. Vajíčka ihned přendejte do studené vody (můžete i do mísy s ledem) nebo pod studenou vodu, aby se zastavil proces vaření.
Vejce nahniličko
Pro milovníky vajec s krémovým žloutkem, ale pevným bílkem je tato verze. Postup je podobný jako u vajec natvrdo, ale s kratší dobou vaření:
1. Vejce vložte do hrnce s vroucí vodou, aby byla úplně ponořená.
2. Vařte po dobu 7 minut, čas můžete i trochu zkrátit, pokud máte rádi měkčí žloutek.
3. Ihned po uvaření vajíčka přendejte do studené vody nebo pod studenou vodu a můžete servírovat.
Vejce naměkko
Pro ty, kteří preferují tekutý žloutek a jen lehce pevný bílek, je tu následující varianta. Postup je opět jednoduchý:
1. Vejce vložte do hrnce s vroucí vodou.
2. Vařte po dobu 5 minut.
3. Opět po uvaření vajíčka přendejte do studené vody, vyndejte a při loupání odstraňte jen vršek skořápky. Vejce jezte lžičkou přímo ze skořápky.
Ztracená vejce
Pokud toužíte po vajíčku coby opravdové delikatese, můžete zkusit uvařit ztracené neboli zastřené vejce. Tato metoda spočívá ve vaření bez skořápky ve vroucí vodě:
1. Vodu v hrnci přiveďte k varu a přidejte 2 lžíce octa nebo citronové šťávy.
2. Vejce rozklepněte do malé misky, lžící v hrnci vytvořte vír, do kterého opatrně vlijte vejce.
3. Vařte 3 minuty, dokud bílek nezakryje žloutek.
4. Pomocí naběračky opatrně vyjměte vařené vajíčko z vody a můžete servírovat.
Vše je jen otázkou cviku a trpělivosti. Dobrou chuť!
Autor: -red-
Zdroj: prozeny.cz