Azor 2/2023
Veterina: Výživa pod lupou – Bílkoviny
Složení, procenta, obsah, co ano a co ne… Stále se opakující otázky zodpovědných chovatelů, kteří vybírají krmivo pro svého mazlíčka.Bílkoviny – základ všech základů
Bílkovina je zcela prvořadou, nenahraditelnou a nepostradatelnou složkou krmiva. Bílkoviny tvoří 80 –90 % všech organických látek v živočišném organismu. Jsou základními stavebními látkami pro růst, regeneraci i látkovou výměnu. Jsou tvořeny aminokyselinami – esenciálními a neesenciálními. Aminokyselina je organická kyselina, která je stavební buňkou bílkoviny. Esenciální aminokyseliny jsou velice důležité, organismus si je nedokáže sám vyrobit, získat je může pouze z krmiva (bílkovin). Například pro kočky je nepostradatelná esenciální aminokyselina taurin. Ta je důležitá pro správnou tvorbu a využití žlučových kyselin, ovlivňují činnost srdce a očí. Druhým příkladem u koček s gastrointestinálními problémy může být například glutamin, který je nezbytný pro imunitu nebo tenké střevo. Tyto aminokyseliny jsou obsaženy v krmivu pro kočky, proto psí granule kočce nemohou nikdy poskytnout správnou výživu.
Bílkoviny patří společně s tuky a sacharidy k hlavním živinám. Jsou součástí všech buněk organismu a musí být neustále obnovovány. Obsahují uhlík, vodík, kyslík a dusík, mnohé i síru a fosfor, případně kovové prvky. Bílkoviny jsou jediným zdrojem dusíku a síry, které nejsou obsaženy v ostatních živinách. Aminokyseliny z proteinů ovlivňují růst, vývoj, kondici, kvalitu srsti, psychiku, výkonnost i osvalení.
Pozor na správný přísun bílkovin
Na rozdíl od sacharidů, bílkoviny si tělo nedokáže uchovat na pozdější čas. Tělo je zkrátka neumí bez využití shromažďovat. Pokud má zvíře bílkovin nedostatek, dostaví se porucha či onemocnění. Nejčastěji jde o potíže s růstem, vývojem, osvalením a u koček může jít i o poruchu zraku, činnosti srdce, trávení nebo snížení imunity. Naopak přebytek bílkovin způsobuje přetížení detoxikační kapacity jater, ledvin a poškozování vylučovacích systémů. Bílkoviny musí tělo zpracovat, pokud jich je mnoho, při jejich zpracování se z bílkovin uvolňuje amoniak, který putuje do krve. Takže se držte správného množství, jen tak bude vše fungovat tak, jak má.
Kolik bílkovin by mělo v krmivu být?
Krmivo pro psy by mělo dle plemene, věku a aktivity obsahovat cca 20 – 30 % bílkovin. Například krmivo pro štěně velkého psa obsahuje kolem 22 % bílkovin, krmivo pro malého, dospělého a aktivního psa může mít obsah bílkovin okolo 30 %. S věkem zvířete klesá využitelnost bílkovin, proto krmiva pro starší psy obsahují bílkovin méně. U kočičích krmiv je procento bílkovin ještě vyšší, pohybuje se v rozmezí od 30 do 40 %. U psů jsou potřeba přibližně 3 – 4 g bílkovin na 1 kg živé hmotnosti psa. Pro příklad se můžete podívat na dávkování krmiva Marp Natural Clear Water, kde denní dávka krmiva pro desetikilogramového psa obsahuje 39 g bílkovin.
Ale pozor, nepleťte si obsah bílkovin s obsahem masa. Obsah masa je vždy vyšší než obsah bílkovin (pokud jsou všechny zdroje bílkovin živočišného původu).
Z čeho by měly bílkoviny pocházet?
Zde se dostáváme k hodně diskutovanému problému. Nejlepší volbou jsou živočišné zdroje, bílkoviny však mohou pocházet i z rostlinných zdrojů. Krmivo pro psy by mělo obsahovat min. ⅔ proteinů živočišného původu. U koček je to min. 75 %. Takže musíte kontrolovat obsah surovin, které jsou zdrojem bílkovin. To je ale velice obtížné, výrobci nejsou povinni u všech surovin uvádět jejich obsah. Takže pokud chcete mít jistotu, volte seriózního výrobce, který nemá problém s uvedením přesného složení na obalu krmiva.
S postupem času se vyvíjí nové a lepší způsoby, jak rostlinné suroviny zpracovat tak, aby byly kvalitními zdroji bílkovin. Situace se stále lepší, nicméně živočišné bílkovině se ta rostlinná stále ani zdaleka nevyrovná.
Rozdělení zdrojů bílkovin
Zcela nejvyužitelnějším zdrojem živočišných bílkovin jsou vajíčka a mateřské mléko, poté maso a ryby.
Nejvhodnějším rostlinným zdrojem bílkovin je pak žito, nejméně vhodnou volbou je pšenice.
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny
Živočišné bílkoviny jsou nejvíce využitelné, mnohem lépe stravitelné, chutnější a o mnoho kvalitnější zdroje aminokyselin. Kvalitní protein, ideálně ten živočišný, šetří játra i ledviny. Rostlinné bílkoviny jsou využitelné mnohem hůře, především pokud nebyly tepelně zpracovány. Navíc, rostlinné bílkoviny mají nedostatek aminokyselin a obsahují antinutriční látky (tj. látky, které snižují přirozenou nutriční hodnotu potravin). Takže pokud jsou bílkoviny pouze, anebo převážně rostlinného původu, váš mazlíček nemá dostatek aminokyselin a přijímá antinutriční látky. Portfolio aminokyselin nelze doplnit ani zvýšením dávky krmiva.
Rostlinné bílkoviny, pokud je v krmivu chceme mít, by tak měly tvořit max. 20 % celkového obsahu bílkovin, pokud však nejste znalci v oboru krmiv a ze složení nejste tento údaj schopni vyčíst, nechte si raději poradit. A pamatujte, dražší vždy neznamená lepší.
Pravidlo, kterým se ale musí řídit všichni výrobci, je pořadí surovin. Pořadí surovin určuje podíl či množství ve složení. Takže na prvním místě bude uvedena surovina, která je obsažena v krmivu v nejvyšším procentu. Bude-li na prvním místě kukuřice, na druhém kukuřičný šrot a na třetím místě kuřecí maso, je jasné, že většina bílkovin je rostlinného původu. Dejte ale pozor, pokud bude ve složení uvedeno více produktů z jedné suroviny, např. kukuřice 20 %, kukuřičný gluten 15 %, kuřecí maso 12 %, kukuřičná mouka 10 %,... Z tohoto příkladu je jasné, že min. 45 % surovin je vlastně kukuřice a maso pouze 12 %. Tedy i zde je naprostá většina bílkovin rostlinného původu.
Alergie na bílkovinu
Bohužel, jednou z mála nevýhod bílkovin je, že jsou alergenní. Nejčastěji jde o kuřecí, hovězí nebo rybí protein. Pokud má váš pes alergii na některý druh bílkoviny, je potřeba zvolit krmivo, které daný zdroj alergenní bílkoviny neobsahuje. Pokud má mazlíček dlouhodobější zažívací potíže, je vhodné nejdříve zajít k veterináři a nechat jej vyšetřit. Pokud nevíte, který protein způsobuje potíže, můžete zkoušet krmivo za krmivem, s pejskem či kočkou tak experimentovat a nakonec na daný alergen ani přijít nemusíte.
Častým omylem je, že pokud má pes alergii např. na kuřecí protein, majitelé odmítají podávat krmivo, které obsahuje kuřecí tuk. Stejně tak při alergii na maso z lososa nechtějí krmivo s lososovým olejem. Je třeba si uvědomit, že alergii způsobuje pouze protein, nikoli tuk, v tomto případě tedy pouze maso nebo masová moučka. V případě alergie je sázka na jistotu krmivo s jehněčím masem, které je obecně lehce stravitelné a navíc bílkoviny z tohoto masa jsou pouze u velmi nízkého procenta zvířat alergenní.
Vždy, když si nebudete jisti, požádejte o radu veterináře nebo odborníka z oboru krmiv. Jde přece jen o zdraví, které má i váš mazlíček pouze jedno.
Bílkovinné desatero na závěr:
1. bílkovina je základní a nepostradatelná složka krmiva
2. bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami a jsou všechny velmi důležité
3. přebytek, stejně tak i nedostatek, škodí
4. upřednostňujte proteiny živočišného původu
5. proteiny rostlinného původu neobsahují veškeré aminokyseliny
6. kontrolujte, zda krmivo obsahuje potřebné množství bílkovin
7. v případě alergie na některou bílkovinu volte hypoalergenní krmivo s jehněčím masem
8. nejlepším zdrojem proteinů je mateřské mléko, vajíčka a maso
9. nejméně vhodným zdrojem je pšenice
10. kontrolujte poměr živočišných a rostlinných proteinů v celkovém objemu krmiva
Autor: Denisa Vránová
Zdroj: www.spokojenypes.cz