Zobrazení textu: Mezinárodní normy pro nás všechny

Příklady využití norem

· Obchod
Pro jednoduchost lze říci, že obchod je směna zboží a služeb mezi dodavatelem a zákazníkem. Skutečnost je však mnohem složitější. Zahrnuje mnoho aktivit od informací o poptávaném produktu či službě, přes dodání až po platbu a následný servis. Je to právě mezinárodní normalizace, která pomáhá zajišťovat legální rámec a technické zázemí tak, aby veškeré toky plateb, zboží a služeb probíhaly rychle a efektivně a byla zajištěna interoperabilita – schopnost součinnosti dvou různých systémů bez ohledu na technologie, aplikace a platformy.
· Turistika
Průhlednost, kvalita a podpora turismu byly hlavními cíli při vypracovávání norem pro turismus a přidružené služby.
Napomáhají sjednotit například bezpečnost při potápění a šnorchlování (trénink, poskytování služeb, zájezdy aj.), terminologie pro hotely a jiné typy turistického ubytování, zdravotní turistiku, poskytování turistických informací a služeb recepce, pláže, chráněné přírodní oblasti, průmyslovou turistiku a mnoho dalších oblastí turistiky.
Mezi hlavní přínosy norem patří vytvoření spravedlivé konkurence, zvýšení povědomí turistů o turistickém trhu, zvýšení osobního a materiálního bezpečí, podpora „turismu pro všechny“, vznik nových trhů, podpora zviditelnění rozvojových zemí, šíření informací a praktických zkušeností, zvýšení spokojenosti spotřebitelů atd.
· Úspora energií
V roce 2011 byla publikována norma (ISO 50001), která firmám pomáhá dosahovat lepší energetické účinnosti. Od jejího vydání standard přijalo již přes 100 společností ve 26 zemích po celém světě a nyní již těží z benefitů, které jim přináší maximální využití energetických zdrojů minimalizace spotřeby a nákladů na provoz. To vede k levnější produkci zboží a služeb a tím i ke zlepšení konkurenceschopnosti na trhu. Mezi prvními příjemci certifikátu jsou například taková jména jako potravinářské a nápojové kolosy Coca-Cola, Lindt & Sprüngli, automobilka Hyundai Motors, irská University College Cork nebo mezinárodní letiště Delhi v Indii. Různorodost oborů podnikání výše jmenovaných účastníků potvrzuje univerzálnost využití normy.
· Letní olympiáda v Londýně 2012
Poté, co bylo pořadatelství olympijských her na rok 2012 přiděleno městu Londýn, byla ihned přijata britská norma pro ‚udržitelné manažerské systémy pro řízení masových událostí‘; ta následně posloužila jako inspirace pro mezinárodní normalizaci. Norma ISO zahrnuje systém výběru místa konání, operační postupy, řízení dodavatelského řetězce, zadávání veřejných zakázek, komunikaci nebo dopravu při masových událostech kdekoliv na světě aj.
· Pitná voda
Každý člověk spotřebuje nejméně litr a půl vody denně. Skoro 900 milionů lidí ovšem nemá k pitné vodě přístup a 1,5 milionů dětí ve věku pod 5 let ročně zemře na následky problémů, spojených se znečištěním vody. Proto je problematika dostupnosti zdravotně nezávadné, čisté vody, jako základního lidského práva, jedním z nejdůležitějších cílů mezinárodní normalizace. Je třeba se zaměřit především na ověřování kvality vody, dopady zemědělství, průmyslu, turismu a dalších lidských aktivit. Je také nutné posuzovat možné následky kontaminace vody a znečištění. Metody a postupy zkoušení ovšem musí být jednotné. K tomuto účelu slouží norma ISO/IEC 17025:2005, která pokrývá vše od sběru vzorku, nakládání se vzorkem, převoz a uchovávání až po přípravu na zkoušku, zkušební metody a vyhodnocení.
· „Čistá“ kosmetika
Další z významných produktů mezinárodní normalizace nám napomáhá komplexně a na globální úrovni jednotně posuzovat mikrobiální čistotu kosmetických přípravků - šampónů, krémů, make-upů … „Čerstvá“ ISO norma napomůže vyhodnocovat účinnost výrobních postupů, chemického složení, balení aj.
· Bezpečnost potravin
Bezpečnost potravin je oblast, která se velmi dotýká každého z nás. A tak nepřekvapí, že i mezinárodní normy se tímto tématem musely zabývat a řešit ho. Norma ISO pro systémy managementu bezpečnosti potravin stanovuje požadavky na organizace v potravinovém řetězci. Napomáhá každému podniku či společnosti, která dodává, balí nebo prodává jídlo a potraviny mít efektivní systém, který podporuje zajištění bezpečnosti potravinářských výrobků, které jsou předmětem jejích aktivit.
Zpět